top of page

Onderzoek 1

Voorwoord  

​

Ik en Bram hebben het onderwerp film gekozen omdat we beide graag films kijken en we daar iets over wilden doen. Ik kijk zelf vooral veel films op Netflix en ik ga ook ongeveer 1 keer in de maand naar de bioscoop. Ik kijk meestal films waar veel actie inzit of comedy. Bram kijkt ook graag films met veel actie. Zo zijn wij een beetje op het idee gekomen om daar onze hoofdvraag op te baseren.
Link site Bram:  https://bramverhoofstad.wixsite.com/bramverhoofstadda4b

 

Inhoud

 

Onze hoofdvraag is: Welk effect hebben gewelddadige films op kinderen van 6 tot 12 jaar?
Deze hoofdvraag gaan wij beantwoorden doormiddel van de volgende deelvragen.

  • Wanneer zijn de eerste films gemaakt?

  • Is er een verband tussen leeftijd en agressiviteit?

  • Waarop zijn de kijkwijzers gebaseerd?

  • In hoeverre kijken kinderen van 6 tot 12 gewelddadige films?

  • Worden kinderen agressiever van gewelddadige films?

 

Inleiding

 

Wij denken dat dit onderzoek van nut is doordat er tegenwoordig steeds meer dingen op een gewelddadige manier worden opgelost in plaats van een goed gesprek. Wij vroegen ons af hoe dit zou kunnen en hebben er daarom onderzoek naar gedaan. We hebben om te beginnen een mail gestuurd naar de kijkwijzer in Hilversum om informatie te verzamelen. Daarna hebben we nog een aantal sites op internet geraadpleegd voor de informatie die we nog nodig hadden of voor aanvulling. En zo is ons verlag tot stand gekomen. De uitgewerkte deelvragen zijn hieronder te lezen.

​

 

Deelvragen

 

Deelvraag 1: Wanneer zijn de eerste films gemaakt?
 

De eerste film die is gemaakt, is gemaakt door de Engelsman Eadweard Muybridge in 1878. De film heet Sallie Gardner at a Gallop en bestaat uit 24 foto’s die snel achter elkaar zijn afgespeeld. De bedoeling van de film was om aan te tonen dat een paard in galop op een gegeven moment met alle voeten van de grond komt. Dit hebben ze gedaan door camera’s op een bepaalde afstand van elkaar te zitten en foto’s te maken als het paard langs kwam rennen, de camera’s werden dan geactiveerd door struikeldraad. Nadat de film was gemaakt zijn ze tot de conclusie gekomen dat er in galop inderdaad een ‘vliegmoment’ zit.

Sallie Gardner at a Gallop leek nog totaal niet als de films die wij nu kennen. In 1893 Vond Thomas Edison de eerste filmprojector uit. Als je er een muntje in deed begon er een korte film met afspelen die je door een kijkgaatje kon bekijken. Een jaar later kwam hij met zijn eerste grote voorstelling. Die film begon al te lijken op de films van nu maar pas in 1892 kleurde dezelfde Edison een zwart-wit film in en maakte zo de eerste kleurenfilm.

 

 

Deelvraag 2: is er een verband tussen leeftijd en agressiviteit?

 

Mensen verstaan veel dingen onder agressiviteit. De echte betekenis van agressiviteit is: het gedrag dat iemand inzet om iets (on)bewust kapot te maken of te beschadigen en zo duidelijk te maken dat hij het niet of juist wel wil. Het vijandige bestaat pas wanneer er angst of onzekerheid een rol spelen.  Uit onderzoek is gebleken dat mensen die van kinds af aan al agressiviteit vertoonde over het algemeen op latere leeftijd agressiever zijn dan mensen die dat niet waren. Hoe kan dat nou dat kinderen agressief worden? Een belangrijk ding dat hier in meespeelt zijn de gekeken tv-series. Volgens een onderzoek  uit de Volkskrant willen kinderen vaak overeenkomen met hun televisiehelden. Hoe die mensen daar met elkaar omgaan is voor de kinderen normaal geworden en zo gaan zij zich gedragen. Daarna is er gekeken naar de manier waarop die kinderen dan ruzies oplossen. Met een goed gesprek, met schelden duwen ze elkaar of gaan ze ook daadwerkelijk slaan? Uit dat onderzoek is gebleken dat van de fanatieke kijkers 10,3% van de mannen en 47,0% van de vrouwen betrokken zijn geweest bij een misdrijf. Dat in tegenstelling tot de niet of minder fanatieke kijkers waarbij de mannen 3,1% en de vrouwen 26,0% betrokken bij een misdrijf is geweest. Uit die cijfers  si dus te concluderen dat er duidelijk een samenhang is tussen agressiviteit en het kijken naar agressieve films of series.

 

​

 

Deelvraag 3: Waarop zijn de kijkwijzers gebaseerd?

 

Bij de kijkwijzer zijn er verschillende classificaties die tonen wat voor onderwerpen er in de betreffende film komen die schokkend kunnen zijn. Deze gelden als waarschuwingen voor ouders van kinderen, zodat hun kinderen niet bang kunnen worden van onverwachte dingen in de film.

Je hebt verschillende soorten classificaties voor films.

Deze zijn;

   Geweld                                                 Discriminatie

 

   Angst                                                    Drugs en/of alcoholmisbruik

 

   Seks                                                     Grof taalgebruik

 

 

Deze dienen dus allemaal als waarschuwing, zodat je voor de film weet wat je kan verwachten wat voor schokkende momenten in voor komen. Ook heb je leeftijdsadviezen voor films. Om aan te geven dat een film schadelijk kan zijn als je onder een bepaalde leeftijd categorie valt. Hier heb je ook verschillende leeftijden van, namelijk;

  

   Alle leeftijden
   Mogelijk schadelijk tot 6 jaar
   Mogelijk schadelijk tot 9 jaar
   Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
   Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

 

Deze leeftijdscategorieën en waarschuwingen die worden gebaseerd op een vragenlijst die door kijkwijzer is geproduceerd. Deze vragenlijst word ingevuld door speciaal opgeleide door speciaal opgeleide codeurs nadat ze de film zorgvuldig hebben bekeken.

De vragen die op deze vragenlijst van kijkwijzer gaan over; geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en alcoholgebruik en grof taalgebruik. Als van alle onderwerpen de vragen zijn ingevuld, worden er bepaalde punten opgeteld en daar volgt dan een leeftijdsadvies uit.

 

Deelvraag 4: In hoeverre kijken kinderen van 6 tot 12 gewelddadige films?

 

We hebben in bekende kring rondgevraagd naar kinderen in die leeftijdsgroep of ze gewelddadige films kijken. Tobias heeft twee broertjes, één van zeven en één van elf, we hebben aan hun en hun vrienden gevraagd  of ze gewelddadige films kijken. Van de vrienden van de oudste gaven 7 van de 8 aan dat ze af en toe een gewelddadige film kijken met hun ouders. En van de jongste van zeven gaf van de 5 vrienden één vriend aan weleens met zijn ouders een gewelddadige film te hebben gekeken.

 

 

Deelvraag 5: Worden kinderen agressiever van gewelddadige films?

 

Kinderen worden, zoals heel veel mensen ook denken beïnvloedt door geweld op tv en in films. Ze spelen bijvoorbeeld aan geweld gerelateerde spelletjes buiten over dingen die ze dan weer ergens in een film of op tv hebben gezien. Of de kinderen ook echt agressief worden verschilt natuurlijk per kind, maar als er veel naar deze gewelddadige films word gekeken door kinderen gedragen veel kinderen zich wel agressiever dan kinderen die weinig tot geen gewelddadige films kijken.

 

 

 

Meet&Greet

 

Als Meet&Greet hadden we niet zo veel ideeën. Totdat we een deelvraag toevoegden over de kijkwijzer. Toen hadden we besloten om langs te gaan bij  het hoofdkantoor van Kijkwijzer in Hilversum. Doordat we met een paar dingen geen rekening hadden gehouden is het niet gelukt om naar Hilversum te gaan. We hebben daarna alsnog een mailtje gestuurd naar de Kijkwijzer met de vragen erin die we eigenlijk wilde stellen. Helaas hebben we geen antwoord gehad op onze vragen, maar we hebben wel een paar links doorgestuurd gekregen. Daar hebben we zelf de informatie vandaan gehaald.

Als bewijs dat wij een mailtje hebben gestuurd staat hieronder het mailtje dat wij hebben gestuurd met daaronder de mail die we terug hebben gehad.

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Conclusie

 

Onze hoofdvraag was: hebben gewelddadige films op kinderen van 6 tot 12 jaar? We hebben onze deelvragen beantwoord en zo hebben we ook de antwoord op onze hoofdvraag gevonden. Ons antwoord is: door het kijken van gewelddadige films gaan kinderen hun eigen manier van omgaan met anderen creëren en zo dingen sneller oplossen met geweld of mondeling tegen elkaar tekeer gaan. Later gaan deze kinderen hier ook last van hebben in de vorm van agressie en in veel gevallen ook doormiddel van betrokken te zijn bij een misdrijf. Bij zowel vrouwen als bij mannen is dit zo gebleken.

 

 

 

Bronvermelding

 

Deelvraag 1

https://www.encyclo.nl/begrip/Sallie%20Gardner%20at%20a%20Gallop
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sallie_Gardner_at_a_Gallop

Deelvraag 2

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-gevaar-na-de-vechtfilm~ba763269/

http://www.aan-de-basis.nl/detk_oks%20Agressie,%20Agressief%20gedrag%20en%20Agressiviteit.html

Deelvraag 3

 http://www.kijkwijzer.nl/organisatie
 http://www.kijkwijzer.nl/wetgeving/page11.html

Deelvraag 4

Familie en vrienden geraadpleegd.

Deelvraag 5

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-gevaar-na-de-vechtfilm~ba763269/

 

Taakverdeling

 

Voordat we begonnen hadden we eerst een taakverdeling gemaakt. We hebben die taakverdeling nadat we bezig waren een beetje aangepast omdat we erachter kwamen dat sommige dingen heel snel gingen en andere iets minder snel.

Bram heeft deelvraag  1 en 2 gemaakt en heeft het verslag in elkaar gezet

Tobias heeft deelvraag 3, 4 en 5 gemaakt, de plaatjes in het verslag gezet en nagekeken of alles goed was.

Bij de deelvragen die we hebben gemaakt hebben we ook beide zelf onze bronnen gezocht.  Ieder heeft ook zijn eigen voorwoord en reflectie/evaluatie geschreven

 

 

Reflectie&Evaluatie

 

Tobias: De samenwerking tijdens dit onderzoek verliep heel vlot. We hadden respect voor elkaars ideeën en luisterde goed naar elkaar. Tijdens de lessen hadden we wel met wat meer concentratie kunnen werken, maar toen we allebei thuis waren hebben we allebei goed door kunnen werken. We hebben goede communicatie gehad door elkaar te bellen. Het doel voor de volgende keer is wel geconcentreerder in de les werken, zodat we eerder klaar zijn en minder thuis hoeven te doen

MAIL CKV KIJKWIJZER.png
MAIL CKV IK.png
bottom of page